«Μπαρούτι»: Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ, στα σκαριά η «απάντηση» της ΕΕ

«Μπαρούτι»: Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ, στα σκαριά η «απάντηση» της ΕΕ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:20 Δημιουργία 31/05/18, 17:22

«Θα παρουσιάσουμε άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, μια λίστα αντιμέτρων για τις αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι από αύριο, Παρασκευή θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, που εισάγονται στις ΗΠΑ, ύψους 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, η Επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στον απόηχο της κήρυξης εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ, όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) σημείωσαν σημαντικές απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της διαμάχης αυτής στην παγκόσμια οικονομία.

Είναι ενδεικτικό πως ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE κινήθηκε πτωτικά κατά 0,15% στις 7.678 μονάδες και ο γαλλικός CAC συρρικνώθηκε κατά 0,53% στις 5.398 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε κατά 0,51% στις 383,5 μονάδες, ο ισπανικός IBEX σημείωσε απώλειες κατά 1,05% στις 9.465 μονάδες και τέλος, ο ιταλικός MIB εμφάνισε οριακή πτώση κατά 0,06% στις 21.784 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος γνωστοποίησε πως από τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) θα τεθούν σε ισχύ δασμοί 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

Μάλιστα, ο Ρος δήλωσε πως ενδεχόμενη «απάντηση» από ΕΕ, Μεξικό και Καναδά, θα σηματοδοτήσει και το τέλος του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε