Κακό «μαντάτο» αν η Ελλάδα χάσει τη «σφραγίδα» βιωσιμότητας

Κακό «μαντάτο» αν η Ελλάδα χάσει τη «σφραγίδα» βιωσιμότητας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:50 Δημιουργία 01/06/18, 07:46
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «κακό μαντάτο» πιθανή αποχώρηση του Ταμείου, καθώς αν και η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα κεφάλαια του, εντούτοις έχει ανάγκη την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών, όταν στραφεί προς αυτές, κάνοντας τη «μεγάλη» έξοδο.

Δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων, όσο ζήτημα «σφραγίδας» για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα επιχειρήσει την αναχρηματοδότηση της από τις αγορές. Χωρίς σαφή μέτρα -ή σημαντικές αλλαγές- σχετικά με το χρέος, η Αθήνα θα έρθει αντιμέτωπη με υψηλότερα κόστη, αφού οι επενδυτές θα της γυρίσουν την πλάτη, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες για μεγαλύτερο οικονομικό φόβο.

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται στο 180%, που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους εντός των 24ώρων, ώστε να έχει στη διάθεση του επαρκή χρόνο για να προλάβει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει την εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ.

Αν και τα χρήματα από το ΔΝΤ δεν είναι ένα σημαντικό ποσό σε σχέση με τα 86 δισ. ευρώ των Ευρωπαίων δανειστών, ωστόσο η οικονομική δέσμευσή του είναι ουσιώδης για λόγους αξιοπιστίας.

Μάλιστα, ο Constantine Fraser της TS Lombard δήλωσε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πιστέψουν οι αναλυτές ότι η Ελλάδα θα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της».

Η συμμετοχή του Ταμείου θεωρείται σημαντική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στους επενδυτές ενόψει της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές.

Πάντως, οι αγορές λαμβάνουν «σήμα» για πιθανή αποχώρηση του Ταμείου, που είναι το μόνο που υποστηρίζει ένθερμα τη ριζική διευθέτηση του χρέους, το οποίο δεν θα αναδιαρθρωθεί, εάν δεν υπάρξει ένας μηχανισμός πίεσης.

Οι αγορές «βλέπουν»… ότι το κεφάλαιο «λύση στο ελληνικό χρέος» καταρρέει.

Αν σου άρεσε κάνε