Ο Fitch απειλεί με υποβάθμιση 25 τουρκικές τράπεζες

Ο Fitch απειλεί με υποβάθμιση 25 τουρκικές τράπεζες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:51 Δημιουργία 01/06/18, 20:46

Καινούργια απειλητικά μηνύματα για την οικονομία της Τουρκίας σημαίνουν οι προειδοποιήσεις από τον Fitch, που απειλεί με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 25 τραπεζών της γειτονικής μας χώρας.

Όπως σημειώνεται στο report του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η απόφαση αντανακλά τον κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών.

Μάλιστα, προειδοποιεί για ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης, λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το ασταθές κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Η τουρκική λίρα, από την αρχή του έτους, έχει απωλέσει το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα να «απαντά» με αύξηση του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5%.

Ο Fitch εκτιμά ότι -χάρη στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας- οι άμεσοι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα.

Παρόλα αυτά, η μειωμένη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομική ανάπτυξη, είναι πιθανό να συνεπάγονται την επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Σημαντικός παραμένει, άλλωστε, και ο κίνδυνος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας, δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε