Η τύχη της Ελλάδας στις αγορές, «δεμένη» με την Ιταλία

Η τύχη της Ελλάδας στις αγορές, «δεμένη» με την Ιταλία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:59 Δημιουργία 07/06/18, 07:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι αγορές δείχνουν πως ανησυχούν λιγότερο για την κατάσταση στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα είναι ιδιαίτερα υψηλή μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μάλιστα, η Capital Economics «βλέπει» πως η απόδοση των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων θα εκτοξευτεί προς το 4% στο τέλος του 2018, από περίπου 2,9% που είναι τα τρέχοντα επίπεδα!

Ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί …πανικό στην Ελλάδα, η οποία ετοιμάζεται να επανέλθει στην… κανονικότητα, καθώς ουσιαστικά θα την βγάλει εκτός αγορών, αφού το κόστος δανεισμού της θα εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.

Συνεπώς, η τύχη της χώρας στις αγορές θα είναι «δεμένη» στην τροχιά της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που η κρίση επανέρχεται στο Νότο, στην ΕΚΤ εξετάζουν τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.Τί θα γίνει λοιπόν με την Ιταλία, εάν η Τράπεζα ολοκληρώσει το QE;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα «σκαρφαλώσουν» στο 4%, ενώ το ελληνικό 10ετές θα πιάσει… ταβάνι, στο 6%.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δεν αποτελούν πλέον… είδηση οι πληροφορίες του Reuters ότι η Ελλάδα θα καθυστερήσει για λίγους μήνες την έκδοση ομολόγου λόγω Ιταλίας.

Το «xrimaonline.gr» έχει γράψει ότι «παγώνει» η έξοδος στις αγορές, πριν ακόμη ξεσπάσει η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

Η Ελλάδα αναμενόταν να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου -πιθανότατα το πρώτο 10ετές έπειτα από μια δεκαετία- αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο.

Η Αθήνα έχει αποπληρωμές χρέους 15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2019, με τους Έλληνες αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, κυρίως στο απόθεμα (cash buffer) που έχει δημιουργήσει.

Για τη μετα-μνημόνιο περίοδο, η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα με δάνεια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και χρήματα που έχουν αντληθεί από τις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε