Επενδυτές: Στροφή... σε ασφαλή καταφύγια λόγω εμπορικού πολέμου

Επενδυτές: Στροφή... σε ασφαλή καταφύγια λόγω εμπορικού πολέμου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:34 Δημιουργία 20/06/18, 08:28
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε έναν ανεξέλεγκτο εμπορικό πόλεμο οδηγούν σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, καθώς ΗΠΑ και Κίνα, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται πως οδηγούνται σε «μετωπική» σύγκρουση.

Όσοι τρέπονται σε φυγή από τις αγορές μετοχών, στρέφονται στα λεγόμενα επενδυτικά καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα των μεγάλων οικονομιών, ο χρυσός, αλλά και το δολάριο, το οποίο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα μηνών.

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για το αυξημένο ρίσκο που έχουν αναλάβει οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, κρούει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, χωρίς να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην πλειοψηφία.

Ο αναλυτής, προκειμένου να αποδείξει το αυξημένο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, επικαλείται την ισχυρή άνοδο μετοχών με τεράστιες θέσεις «short», όπως οι Apple (+12% το 2018) και Netflix (+104%!!), η μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο.

Επιπλέον, απόδειξη αποτελεί το «ράλι» σε μετοχές εταιρειών με «junk» ομόλογα -πολύ χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας-, υπογραμμίζεται.

Η επιλογή του Τραμπ να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο- κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης τα δύο προηγούμενα χρόνια-, ενώ πρόσθετες πιέσεις δημιουργούν η απόφαση της FED να επιταχύνει το βηματισμό της στις αυξήσεις των επιτοκίων, η ανατίμηση του δολαρίου, αλλά και το ακριβό πετρέλαιο. Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων παραγόντων «καίει» τις οικονομίες, που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εισαγωγές.

Η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζει να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις απειλές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει οδηγίες στον αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ να εντοπίσει κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. στα οποία θα μπορούν να επιβληθούν δασμοί 10%. Ο Τραμπ απείλησε παράλληλα να εντοπίσει άλλα 200 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά εάν η Κίνα προσπαθήσει να απαντήσει στους νέους δασμούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα σαν απάντηση στις νέες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε