ΟΠΕΚ: «Λευκός καπνός» στη Βιέννη για την αύξηση της παραγωγής

ΟΠΕΚ: «Λευκός καπνός» στη Βιέννη για την αύξηση της παραγωγής

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:52 Δημιουργία 22/06/18, 15:02

Τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία, για να επιστρέψει ο εφοδιασμός του πετρελαίου στο 100% της παραγωγής, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης που συνεχίζεται στη Βιέννη της Αυστρίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δήλωσαν ότι η πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περίπου 1% της παγκόσμιας προσφοράς έχει εξασφαλίσει σχεδόν τη συναίνεση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Στο κείμενο της συμφωνίας, που μένει να υπογραφεί, αναφέρεται πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η ενίσχυση του εφοδιασμού της αγοράς και η απομάκρυνση από την πολιτική περικοπών που είχε αποφασιστεί το 2017, με στόχο τη σύσφιξη των αποθεμάτων και την αύξηση της τιμής.

Νωρίτερα, αντίθεση στην αύξηση των αποθεμάτων είχε εκφράσει το Ιράν, προκαλώντας έντονη διαφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Η τελευταία έχει αναφερθεί στους κινδύνους από δυνητική έλλειψη στην αγορά, καθώς το Ιράν απειλείται με επερχόμενες αμερικανικές κυρώσεις και η Βενεζουέλα έχει χαμηλότερες εξαγωγές.

Αν σου άρεσε κάνε