Πολιτικές προκλήσεις στη «σκιά» των υψηλών πλεονασμάτων «βλέπει» η Fitch

Πολιτικές προκλήσεις στη «σκιά» των υψηλών πλεονασμάτων «βλέπει» η Fitch

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:37 Δημιουργία 26/06/18, 15:31

Για πολιτικές προκλήσεις... στη «σκιά» της δέσμευσης της κυβέρνησης Τσίπρα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προειδοποιεί η Fitch.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης σε νέο note του, «οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα συνιστά πολιτικές προκλήσεις. Μπορεί να υπάρξουν μερικές πολιτικές ανατροπές στο μέλλον ή οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να χαλαρώσουν, όσο συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της».

Την ίδια στιγμή. η Fitch «βλέπει» προκλήσεις τόσο στο «μέτωπο» της μείωσης των κόκκινων δανείων όσο και σε εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων λόγω σημαντικών καθυστερήσεων.

Ο οίκος υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν οι δεσμεύσεις πολιτικής στο πλαίσιο του μετά το πρόγραμμα καθεστώτος. Η εποπτεία θα είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Και συνεχίζει: «Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που παραμένει στο 48,5% των συνολικών εκθέσεων του Μαρτίου, παραμένει μια βασική πρόκληση και αναμένεται να χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις προτού γίνει εφικτή η διαγραφή τους».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν πιο αργές σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων θα μπορούσε να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται τώρα στο 1,5%», επισημαίνει η Fitch.

Ο οίκος, πάντως, εκτιμά ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το χρέος, είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες του, όταν αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β/Positive το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, στην έκθεση της Fitch αναφέρεται ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Επισημαίνει ότι οι τόκοι των δανείων του EFSF θα αναβληθούν για άλλα 10 χρόνια και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν από την ΕΚΤ θα μεταφερόταν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό θα διατηρήσει τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια κάτω του 20%, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους της Eurogroup.

Όπως υπογραμμίζει, επίσης, ο ESM αναμένει να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο θα συνεισφέρει στο «μαξιλάρι» των κεφαλαιακών αποθεμάτων των 24,1 δισ. ευρώ. Αυτό θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου μέχρι τα μέσα του 2020.

«Δεν αναμένουμε μειώσεις στο επίσημο ποσοστό χρέους, το οποίο παραμένει πολύ υψηλό (στο 148,2% του ΑΕΠ το 2017 από το σύνολο του 178,6%). Αλλά το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" και η παράταση του χρόνου ωρίμανσης, περιορίζουν τον κίνδυνο χρηματοδότησης και θα υποστηρίξουν την πρόσβαση στην αγορά μετά το πρόγραμμα, και την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε ιδιώτες πιστωτές», τονίζει η Fitch.

Προσθέτει ότι εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί μέσω αυτών των μέτρων μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το 2020.

Η ανακοίνωση, αναφέρει ο οίκος, είναι σύμφωνα με την προσδοκία μας για μια υβριδικά καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, υπό σημαντικές προϋποθέσεις. Το Eurogroup ανέφερε ότι η ελάφρυνση χρέους περιλαμβάνει κίνητρα για την εξασφάλιση της ισχυρούς και συνεχόμενης εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων και των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022 και δεσμεύσεις σύμφωνα με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ στη συνέχεια.

Αν σου άρεσε κάνε