Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, οι αγορές αδιαφορούν

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, οι αγορές αδιαφορούν

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:00 Δημιουργία 23/07/18, 08:31

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, εικόνα, η οποία καταγράφεται στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Ουσιαστικά, όπως «μαρτυρά» και η χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές όχι μόνο διακατέχονται επιφυλακτικότητα για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά πολύ περισσότερο δείχνουν να αδιαφορούν για τη χώρα, μόλις ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και ενώ οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί δήθεν «καθαρής εξόδου» δίνουν και παίρνουν.

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με την μεταχείριση των αγορών στις υπόλοιπες χώρες, που βγήκαν από τα μνημόνια.

«Μικρό καλάθι» φαίνεται να κρατούν και οι οίκοι... Μόλις προχθές, η S&P αναθεώρησε ανοδικά το outlook του αξιόχρεου της για τηn Ελλάδα σε σταθερό από αρνητικό, στέλνοντας ωστόσο ηχηρό μήνυμα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και διατηρώντας σταθερό το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της σε ‘B+'.

Σύμφωνα με τον οίκο, θα υπάρξει προοπτική αναβάθμισης, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ίδιος «απειλεί» ότι: «Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές πάλι σε σταθερές αν, αντίθετα με τις προσδοκίες μας, υπάρξουν αντιστροφές μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοσθεί».

Από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης – πιστοληπτικής διαβάθμισης – η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά και το κυριότερο μέσα στο 2018 σχεδόν αποκλείεται η ανοδική αναθεώρηση στην κλίμακα ΒΒ-.

Η βαθμολογία αυτή θα βγάλει την Ελλάδα από την κατηγορία υψηλού ρίσκου και θα κατατάξει τα ελληνικά ομόλογα στα μη επενδυτικά ομόλογα junk, που αποτελεί τον προθάλαμο για την κατηγορία της πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Όπως επισημαίνει και η Citigroup, θα χρειαστούν... χρόνια για να βρεθεί η χώρα στην κατηγορία «επενδυτικού βαθμού»!

Η Citigroup δεν «βλέπει» καμία σημαντική αλλαγή ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα ratings της S&P, αφού εκτιμά ότι το Β+ με σταθερές προοπτικές, όπου αναβάθμισε ο οίκος τη χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, θα παραμείνει αμετάβλητο τόσο στους επόμενους εννέα μήνες όσο και στα επόμενα 2-4 χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της στο πλαίσιο της έκθεσής της Global Economic Outlook and Strategy, ούτε η Moody's, μέσα στους επόμενους εννέα μήνες προβλέπεται ότι θα πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή των αξιολογήσεων της. Ωστόσο, θα προχωρήσει σε μία «συντηρητική» αναβάθμιση στο Β2 από Β3, που αξιολογεί την Ελλάδα σήμερα, στο διάστημα των επόμενων 2-4 ετών.

Έτσι, αντίθετα με αρκετούς αναλυτές αλλά και παράγοντες της αγοράς που αναμένουν αναβαθμίσεις της Ελλάδας ειδικά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η χώρα μέσα στην επόμενη τετραετία θα συνεχίσει να παραμένει εκτός της κατηγορίας «επενδυτικού βαθμού», δηλαδή την κατηγορία εκείνη που διαχωρίζει τα «ασφαλή» ομόλογα από τα «επικίνδυνα».

Αν σου άρεσε κάνε