Ντράγκι: Χρειάζονται ακόμα κίνητρα στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Ντράγκι: Χρειάζονται ακόμα κίνητρα στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:00 Δημιουργία 26/07/18, 15:42

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμα κίνητρα για τη νομισματική πολιτική της εξέφρασε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Όπως ανέφερε ο Ιταλός τραπεζίτης, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των εμπορικών εντάσεων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «αναμένουμε πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2018».

Όσον αφορά τον πρόσφατο μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οφείλεται στην αβεβαιότητα, σε προσωρινούς παράγοντες και στο πιο αδύναμο εμπόριο.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους και να ενισχυθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα.

Ερωτώμενος για τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τη συμφωνία που ανακοίνωσαν Ε.Ε. και ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε, αν και είναι νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενο της συνάντησης, η έκβαση της αποτελεί ένα θετικό σημάδι.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών που έχουν εφαρμοστεί είναι περιορισμένος, αλλά προειδοποίησε πως ένας εμπορικός πόλεμος θα δημιουργούσε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Αν σου άρεσε κάνε