Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η BoE

Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η BoE

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:20 Δημιουργία 02/08/18, 14:16

Όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στη αύξηση του βασικού της επιτοκίου, κατά 25 μονάδες βάσης, σε 0,75% από 0,50% προηγουμένως.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της BoE, η βρετανική οικονομία, αν και αναπτύσσεται βραδύτερα απ' ότι κατά το παρελθόν, εν όψει του Brexit, ωστόσο κινείται σχεδόν στο «όριο ταχύτητας» της. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται γενικότερα με τις προβλέψεις, τότε θα άρμοζε μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Όμως, οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα είναι σταδιακές και περιορισμένες.

Για τον πληθωρισμό, η τράπεζα προβλέπει πως σε έναν χρόνο θα είναι στο 2,15% (από 2,13% που προέβλεπε τον Μάιο), σε δυο χρόνια στο 2,09% (από 2,03%) και σε τρία χρόνια στο 2,03% (από 2%).

Αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος θα είναι 1,4% (αμετάβλητο σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαϊου), το 2019 στο 1,8% (από 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), και στο 1,7% το 2020.

Στην ανακοίνωσή της η BoE αναφέρει επίσης πως βλέπει «δειλές ενδείξεις πως οι πραγματικές και δυνητικές πολιτικές προστατευτισμού έχουν αρχίσει να έχουν αρνητική επίπτωση» στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αν σου άρεσε κάνε