Σε «ελεύθερη πτώση» το ρούβλι στη σκιά των αμερικανικών κυρώσεων κατά Μόσχας

Σε «ελεύθερη πτώση» το ρούβλι στη σκιά των αμερικανικών κυρώσεων κατά Μόσχας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:26 Δημιουργία 09/08/18, 08:41

«Βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016 καταγράφει το ρούβλι, στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την εμπλοκή της στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται κατά 3,3% στα 65,68 ρούβλια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε πως η ρωσική κυβέρνηση έκανε χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

«Οι ΗΠΑ...διαπίστωσαν με βάση τον νόμο του 1991 περί ελέγχου χημικών και βιολογικών όπλων και εξάλειψης εχθροπραξιών (CBW Act) ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών ή βιολογικών όπλων ενάντια στους δικούς της υπηκόους», δήλωσε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα ισχύσουν από ή περίπου τις 22 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επέρριψε σχεδόν εξαρχής την ευθύνη στη Ρωσία για την επίθεση αυτή. Μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης, προχώρησαν στην απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωμάτων. Η Μόσχα, που αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ, αντέδρασε επιβάλλοντας δικές της κυρώσεις σε αντίποινα.

Εξάλλου, αναφορές υπάρχουν και για νέο νομοσχέδιο της αμερικανικής γερουσίας για κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εμπλοκής της στις αμερικανικές εκλογές. Συγκεκριμένα, νομοσχέδιο που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, το κείμενο του οποίου βρίσκεται στην διάθεση της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, προτείνει μεταξύ άλλων να δεσμευθούν οι λογαριασμοί σε δολάρια που έχουν οι ρωσικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, να βρεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν ανά τον κόσμο και να αναγνωρισθεί η Ρωσία ως κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Αν σου άρεσε κάνε