Τουρκική λίρα: Διολίσθηση σε νέα χαμηλά - Δεν έπεισε ο Ερντογάν τις αγορές

Τουρκική λίρα: Διολίσθηση σε νέα χαμηλά - Δεν έπεισε ο Ερντογάν τις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:38 Δημιουργία 10/08/18, 08:40

«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό σημειώνει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Παρασκευής, εν μέσω διπλωματικής διένεξης ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, τη στιγμή που οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες Ερντογάν ως προς το μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα χάνει πάνω από 12% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο 5,71. Από την αρχή του έτους η λίρα «γράφει» χασούρα της τάξεως του 33% έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,5% έναντι του ευρώ στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους FT, οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα.

Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

Αν σου άρεσε κάνε