Η Αργεντινή προσπαθεί να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές

Η Αργεντινή προσπαθεί να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:25 Δημιουργία 30/08/18, 15:16

Στο επίκεντρο της προσοχής των παγκόσμιων αγορών έχει επανέλθει η Αργεντινή το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής να δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις εν αναμονή της προσφυγής στο ΔΝΤ για ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των αγορών, ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και στενότατος συνεργάτης του προέδρου Μάτρι, Μάρκος Πένια δήλωσε την Πέμπτη πως «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να διορθώσουμε την οικονομία μας. Η Αργεντινή κινείται στη δημοσιονομική συμμόρφωση όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ακόμα, ο ίδιος ο Πένια είπε πως «θέλουμε να καταρρίψουμε κάθε αμφιβολία για τη χρηματοδότηση της χώρας εντός του 2019».

Η οικονομία της Αργεντινής, η τρίτη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 19,6% και για όλη τη χρονιά η άνοδός του αναμένεται να φτάσει το 30%, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες και ξεσηκώνοντας τα συνδικάτα.

Η CGT, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Αργεντινής, έχει καλέσει σε 24ωρη γενική απεργία την 25η Σεπτεμβρίου, ενώ μία μέρα πριν ακόμη δύο μικρότερα συνδικάτα της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν 36ωρη απεργία διαμαρτυρόμενα εναντίον του ΔΝΤ.

Η κατάσταση είναι όλο και πιο τεταμένη στην Αργεντινή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων που την πλήττουν σχεδόν κάθε δεκαετία.

Η πιο πρόσφατη, το 2002, κορυφώθηκε με την κήρυξη στάσης πληρωμών που συνέθλιψε τη μεσαία τάξη οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.

Αν σου άρεσε κάνε