Νέο «καμπανάκι» Ντράγκι για τη μεταβλητότητα στις αγορές

Νέο «καμπανάκι» Ντράγκι για τη μεταβλητότητα στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:16 Δημιουργία 13/09/18, 16:04

«Καμπανάκι» για την άνοδο των πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού, τις αβεβαιότητες στις αναδυόμενες αγορές και την άνοδο της μεταβλητότητας στα διεθνή χρηματιστήρια χτύπησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας.

Μάλιστα, ο «Σούπερ Μάριο» έκανε λόγο για αβεβαιότητες που έχουν ενισχυθεί όσον αφορά την πορεία της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτές παραμένουν ισορροπημένες.

«Θα μειώσουμε τον μηνιαίο ρυθμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού στα 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου», δήλωσε σχετικά με το QE ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο ίδιος τόνισε πως η Τράπεζα αναμένει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι συνεχίζεται η ευρεία επέκταση της ευρωζώνης και η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού.

Τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ συνεχίζει να αναμένει ότι θα συνεχιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο και θα διατηρηθεί εκεί ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Σταθερά τα επιτόκια

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

.

Αν σου άρεσε κάνε