Νέο «ράπισμα» του Fitch για την τουρκική οικονομία

Νέο «ράπισμα» του Fitch για την τουρκική οικονομία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:40 Δημιουργία 21/09/18, 21:39

Τις οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τη «βαθιά» υποτίμηση της λίρας, ως απόρροια των αμερικανικών δασμών -και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, μείωσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,2% για το 2019 από 3,6% προηγουμένως, ενώ αναθεώρησε στο 15% τον στόχο για τον ετήσιο πληθωρισμό του επόμενου έτους, έναντι 10,8% της προηγούμενης εκτίμησης.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η «βουτιά» της λίρας σε επίπεδα άνω των 6 λιρών/δολάριο, θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στο εκρηκτικό 20% έως τα τέλη του 2018.

«Περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πάντως, ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης θα συνεπάγεται τη βραχυπρόθεσμη άμβλυνση των νομισματικών πιέσεων.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, τα επιτόκια θα χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μακρά περίοδο, προκειμένου ο πληθωρισμός να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Την ίδια ώρα, το βασικό σενάριο του Fitch προβλέπει ότι το εγχώριο νόμισμα θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί το προσεχές διάστημα στις 6,2 λίρες/δολάριο, παρά την ένταση της αβεβαιότητας

Αν σου άρεσε κάνε