Προειδοποιήσεις από τον Ντράγκι για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Προειδοποιήσεις από τον Ντράγκι για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:52 Δημιουργία 24/09/18, 16:22

Μήνυμα για την ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έστειλε τη Δευτέρα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντάγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκου Κοινοβούλιου.

Ο Ιταλός τραπεζίτης σημείωσε πως «οι ανά χώρα πιέσεις στις τιμές καταναλωτή έχουν αρχίσει να αυξάνονται», ενώ πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να καθορίζει ανάλογα τις πολιτικές της στα επιτόκια και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» (QE).

Ακόμα, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στον εμπορικό πόλεμο, λέγοντας πως «ο οικονομικός προστατευτισμός και η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν αυξήσεις τους κινδύνους για τις αγορές».

Ο ίδιος επισήμανε πως η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2018, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες προσδοκίες μας για ένα σταθερό μονοπάτι προσαρμογής» βοήθησε την αγορά να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της για το oικονομικό outlook και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Η καθοδήγηση των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων ήταν κρίσιμη γιατί η πορεία του πληθωρισμού που το Διοικητικό Συμβούλιο έβλεπε ότι πλησιάζει στο στόχο μιας βιώσιμης προσαρμογής βασίζεται - και ακόμα βασίζεται - σε μια χρονική διάρθρωση των επιτοκίων που περιλαμβάνει τις προσδοκίες για το επίπεδο των επιτοκίων για μια εκτεταμένη περίοδο μετά το Δεκέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν αναμένεται να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

Ερωτηθείς για το Brexit, τόνισε ότι επιθυμεί να δει μία συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ενιαία αγορά.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την έκκληση της ΕΚΤ για μια ενιαία ευρωπαϊκή αρχή με αντικείμενο την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αν σου άρεσε κάνε