ΗΠΑ: Αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου της Fed

ΗΠΑ: Αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου της Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:47 Δημιουργία 26/09/18, 21:03

TAGS

Στη αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 2%--2,25% από 1,75%-2% που ήταν προηγουμένως προχώρησε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους επενδυτές και τις αγορές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) διακηρύττουν το τέλος της «διευκολυντικής» νομισματικής πολιτικής και προβλέπουν μια ακόμα αύξηση το 2018, τρεις την επόμενης χρονιά και μια ακόμα το 2020.

Παράλληλα, προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγούμενος, στο 3,1%, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό για τρία ακόμα χρόνια.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό» σημειώνεται η Fed στην ανακοίνωση, στην οποία αφαίρεσε την αναφορά ότι η νομισματική πολιτική παραμένει «διευκολυντική».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,5% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει εκεί ως το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός το οποίο αντανακλά τη δέσμευση του διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ, για τη σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Αν σου άρεσε κάνε