HSBC για Ελλάδα: «Άφαντοι» οι επενδυτές!

HSBC για Ελλάδα: «Άφαντοι» οι επενδυτές!

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:54 Δημιουργία 08/10/18, 14:42

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πουλάει «ανάπτυξη» στους Ασιάτες «παίκτες», το Χρηματιστήριο Αθηνών «βυθίζεται», οι τράπεζες «καταρρέουν» και η HSBC επισημαίνει πως οι επενδυτές απέχουν από την Ελλάδα για μία σειρά από λόγους, μεταξύ άλλων, λόγω του έντονου πολιτικού ρίσκου, εν μέσω μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί.

Η Τράπεζα, η οποία δηλώνει «ουδέτερη» για τις τραπεζικές μετοχές, τονίζει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επεκτείνει την επενδυτική της βάση.

Στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές του Οκτωβρίου στις αναδυόμενες αγορές, η HSBC σημειώνει πως μετά το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Τί σημαίνει αυτό; Υποτονικές συναλλαγές στη Λεωφόρο Αθηνών, εξαιρετικά χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά «χαρτάκια».

Σύμφωνα μάλιστα με την HSBC, «η άποψη της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι μεικτή, με τις θετικές τάσεις στην οικονομία να αντισταθμίζονται από τις αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του πακέτου ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε».

Η Τράπεζα τονίζει δε ότι για να αλλάξει η στάση της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα σε «θετική», θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αυξήσει τις επενδύσεις κυρίως από ξένους επενδυτές», αναφέρει.

Σχετικά με τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η Τράπεζα επικαλείται τις διεθνείς προκλήσεις, όπως η ιταλική κρίση και η τουρκική, ωστόσο υποστηρίζει πως το βασικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επεκτείνει την επενδυτική της βάση, ενώ οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς στο να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα λόγω του ανώτατου ορίου που έχει επιβάλει η ΕΚΤ.

Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό, η HSBC επισημαίνει πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, και θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2020 οι προεδρικές εκλογές. Η HSBC εκτιμά πως ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτός εν μέρει λόγω των πρόσφατων διαφωνιών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και εάν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 με την Ευρώπη αποδειχθούν δύσκολες.

Αν σου άρεσε κάνε