Ισχυροί «κλυδωνισμοί» στα διεθνή ταμπλό - «Πάσα» από τη Wall πήρε η Ασία

Ισχυροί «κλυδωνισμοί» στα διεθνή ταμπλό - «Πάσα» από τη Wall πήρε η Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:30 Δημιουργία 11/10/18, 08:17

Ισχυροί «κλυδωνισμοί» σημειώνονται στα διεθνή χρηματιστήρια κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, στον απόηχο αφενός των συγκρουσιακών σχέσεων Ρώμης-Βρυξελλών και αφετέρου στην εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά 7ετίας.

«Πάσα» από τη Wall Street, η οποία έκλεισε στο «βαθύ κόκκινο» τις συναλλαγές της περασμένης Τετάρτης πήρε η Ασία, με τον Nikkei να έχει διολισθήσει σχεδόν κατά 4%. Την ίδια στιγμή, «χασούρα» της τάξεως του 3,25% έχει καταγράψει η αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ και της Σανγκάης έχει υποχωρήσει σε χαμηλά τετραετίας, «γράφοντας» απώλειες της τάξεως του 2,5%.

Χθες, και οι αμερικανικοί δείκτες πήραν την «κατιούσα», τερματίζοντας σε χαμηλά…, έχοντας βιώσει μια από τις χειρότερες ημέρες του χρόνου, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%.

Πέρα από τις έντονες ανησυχίες που εγείρουν οι εκτινασσόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, επιπλέον το sell off που καταγράφτηκε χθες στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, είχε ως αποτέλεσμα την «κατρακύλα» του Dow Jones κατά 800 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες ή 3,15% στις 25.598 μονάδες. Ανάλογη πτώση κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P, που υποχώρησε κατά 94 μονάδες ή 3,29%, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ημέρες πτώσης, ενώ ο Nasdaq έχασε κατά 4,08% ή 315 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Dow Jones και S&P «είδαν» τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο Dow χάνει ήδη κατά 4,4%, ο S&P κατά 3,3%, ενώ ο Nasdaq κατά 7,5%.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η πτώση αποτελεί διόρθωση «την οποία αναμέναμε, δεν είναι τίποτα σοβαρό» και επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Fed.

«Η Fed κάνει μεγάλο λάθος. Είναι υπερβολικά σφιχτοί (αναφερόμενος στην αυστηρή νομισματική πολιτική). Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί!», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε