Αμερικανικά «απόνερα» βυθίζουν τις διεθνείς αγορές

Αμερικανικά «απόνερα» βυθίζουν τις διεθνείς αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:38 Δημιουργία 11/10/18, 11:33

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό μεταφέρεται τώρα η «μάχη» των διεθνών αγορών, αφότου η Ασία πήρε «πάσα» από τη Wall Street, όπου οι δείκτες «προσγειώθηκαν», στον απόηχο της εκτόξευσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά 7ετίας.

Σαφώς, για τις ευρωαγορές πηγή σημαντικής αβεβαιότητας αποτελούν και οι συγκρουσιακές σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών, οι οποίες έχουν προκαλέσει «αναταράξεις» και στα ομόλογα της περιφέρειας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,2% στις 362,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,7% στις 11.632,77 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει κατά 1% στις 5.151,62 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 «βουλιάζει» κατά 1,2% στις 7060,65 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί σε ποσοστό 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σε ποσοστό 1,4%.

Νωρίτερα, αμερικανικά «απόνερα» βύθισαν τις ασιατικές αγορές. Ο ιαπωνικός Νikkei σημείωσε «χασούρα» 3,9% και τα κινεζικά χρηματιστήρια «βουτιά» άνω του 5%.

Χθες, και οι αμερικανικοί δείκτες πήραν την «κατιούσα», τερματίζοντας σε χαμηλά…, έχοντας βιώσει μια από τις χειρότερες ημέρες του χρόνου, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%.

Πέρα από τις έντονες ανησυχίες που εγείρουν οι εκτινασσόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, επιπλέον το sell off που καταγράφτηκε χθες στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, είχε ως αποτέλεσμα την «κατρακύλα» του Dow Jones κατά 800 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες ή 3,15% στις 25.598 μονάδες. Ανάλογη πτώση κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P, που υποχώρησε κατά 94 μονάδες ή 3,29%, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ημέρες πτώσης, ενώ ο Nasdaq έχασε κατά 4,08% ή 315 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Dow Jones και S&P «είδαν» τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο Dow χάνει ήδη κατά 4,4%, ο S&P κατά 3,3%, ενώ ο Nasdaq κατά 7,5%.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η πτώση αποτελεί διόρθωση «την οποία αναμέναμε, δεν είναι τίποτα σοβαρό» και επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Fed.

«Η Fed κάνει μεγάλο λάθος. Είναι υπερβολικά σφιχτοί (αναφερόμενος στην αυστηρή νομισματική πολιτική). Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί!», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε