Το τέλος των «ταύρων» ή απλά ένας… θόρυβος;

Το τέλος των «ταύρων» ή απλά ένας… θόρυβος;

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:09 Δημιουργία 12/10/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί καίρια από το πρόσφατα ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά επταετίας, ενώ την επενδυτική ψυχολογία φαίνεται ότι κλόνισε και η νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου – μετά από πολλά χρόνια ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων - έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού. Οι φόβοι πέρασαν και στις χρηματιστηριακές αγορές, με τη Wall Street να πραγματοποιεί «βουτιά» για δύο συνεχείς συνεδριάσεις.

Το ερώτημα είναι, εάν οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της εποχής των «Ταύρων» ή η απαρχή της εποχής των «Αρκούδων». Οι γνώμες των αναλυτών διίστανται.

Ως απλό… θόρυβο βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Paul Donovan τις ανησυχίες ότι η bull αγορά έφτασε στο τέλος της.

Σε ένα πλαίσιο όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι προοπτικές ανάπτυξης αναθεωρούνται σημαντικά προς τα κάτω, πρόσθεσε, "δεν αποκλείεται να δούμε μια αναπροσαρμογή της αγοράς σημειώνει η Standard Chartered.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Nedbank που προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Wall Street και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές να σημειώσουν διόρθωση της τάξης του 30% σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, πλέον βρισκόμαστε σε μία εποχή που η νομισματική πολιτική συσφίγγεται, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αμερικανικές αγορές κρούει η Saxo Bank επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές υποτιμούν το μέγεθος του κινδύνου για την οικονομία.

Κάποιοι εξ' αυτών χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία και τις επενδύσεις το γεγονός ότι η απόδοση των αμερικανικών 10ετών τίτλων διέσπασε ανοδικά το φράγμα του 3%.

Όπως εξηγούν, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, η αγορά περιμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας παράλληλα το περιθώριο αυτών για αυξήσεις μισθών, επενδύσεις και αποδόσεις στους μετόχους τους, καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.

Economist: Ενδείξεις νέας ύφεσης

Την εκτίμηση ότι μία νέα ύφεση είναι προ των πυλών της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζει στο κεντρικό του άρθρο ο Economist, προσθέτοντας ότι σημαντική συμβολή σε αυτή την αρνητική πορεία έχουν οι ασκούμενες πολιτικές ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με το κορυφαίο οικονομικό περιοδικό πριν από ένα χρόνο ο κόσμος απολάμβανε μια συγχρονισμένη οικονομική επιτάχυνση.

Αυτή την εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για δεύτερη φορά φέτος για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και των επιπτώσεων της αυστηρότερης αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Αυτοί οι φόβοι είναι βάσιμοι.

Το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας για το 2018 είναι η ανομοιογένεια.

Στις ΗΠΑ Αμερική οι φορολογικές περικοπές του Trump βοήθησαν η οικονομία να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4%.

Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Ωστόσο, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος σε κάθε μεγάλη προηγμένη οικονομία, ενώ και οι αναδυόμενες αγορές έχουν πρόβλημα.

Αυτή η απόκλιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες οφείλεται στη διαφορετική νομισματική πολιτική που ασκείται.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές από τον Δεκέμβριο του 2015. Η ΕΚΤ απέχει πολύ από την πρώτη της αύξηση. Στην Ιαπωνία τα επιτόκια είναι αρνητικά.

Η Κίνα, ο κύριος στόχος του εμπορικού πολέμου του Trump, χαλάρωσε αυτή την εβδομάδα τη νομισματική πολιτική ως απάντηση στην αποδυνάμωση της οικονομίας της.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται στην Αμερική αλλά πουθενά αλλού, το δολάριο ενισχύεται.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τις αναδυόμενες αγορές να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε