BNP Baribas: «Δύσκολη υπόθεση» η ισορροπία ανάμεσα σε εποπτεία, αγορές και εκλογές

BNP Baribas: «Δύσκολη υπόθεση» η ισορροπία ανάμεσα σε εποπτεία, αγορές και εκλογές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:22 Δημιουργία 19/10/18, 15:18

«Δύσκολη υπόθεση» για την ελληνική κυβέρνηση να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε εποπτεία, αγορές και εκλογές, επισημαίνει η BNP Paribas, η οποία με τη σειρά της χτυπά «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του αυξημένου κόστους δανεισμού στην ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Αν και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, έως τώρα οι επιδόσεις της είναι κατώτερες των προσδοκιών. Μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακτλήσει έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων, αλλά παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», τονίζει ο οίκος σε έκθεσή του.

«Το να βρει τη σωστή ισορροπία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς καλείται να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, να διατηρήσει τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και να συνεχίσει τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μακροπρόθεσμα- μόλις έναν χρόνο πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», σημειώνει.

Ο οίκος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο μεγαλύτερος φόβος των δανειστών είναι το ενδεχόμενο οπισθοχώρησης ως προς «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων.

«Για την υφιστάμενη και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, η μεγάλη πρόκληση θα είναι να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κρίση και να αναζωογονήσει την εγχώρια ζήτηση χωρίς να θέσει σε διακινδύνευση τα πρόσφατα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα, ενώ λειτουργεί υπό την εποπτεία των δανειστών», τονίζει η BNP.

Η χώρα, εξηγεί, συμφώνησε στην ενισχυμένη εποπτεία και αυτό σημαίνει ότι υπόκειται σε πιο συχνές αξιολογήσεις από άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. «Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι δανειστές είναι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει προσπάθεια να ξηλωθεί μέρος προηγούμενων μεταρρυθμίσεων», σχολιάζει.

Αν σου άρεσε κάνε