Για Ιταλία και Deutsche Bank τα «καμπανάκια» από τα stress tests της EBA

Για Ιταλία και Deutsche Bank τα «καμπανάκια» από τα stress tests της EBA

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:41 Δημιουργία 01/11/18, 13:32

Αγορές και επενδυτές στρέφουν το «βλέμμα» τους στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία αναμένεται αύριο, Παρασκευή, εν μέσω παγκόσμιας αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, που μεταξύ άλλων έχει προκαλέσει ισχυρούς «κραδασμούς» στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματα των «ασκήσεων» της, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται οι αυστηρότερες της δεκαετίας, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος.

Αν και οι αναλυτές δεν περιμένουν κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να περάσει κάτω από τον πήχη του 5,5%, όπως έχει θεσπιστεί για το αρνητικό σενάριο, εντούτοις η αγωνία κορυφώνεται για τις ιταλικές τράπεζες και για τη γερμανική Deutsche Bank.

Αναφορικά με τις πρώτες, ο λόγος είναι εμφανής. Αν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, τότε θα σημάνει συναγερμός στις αγορές, δεδομένης και της κρίσης που περνά η γειτονική χώρα, τη στιγμή που οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Άλλωστε, κατά καιρούς οικονομολόγοι, επενδυτές, αναλυτές, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρούουν το «καμπανάκι» για ενδεχόμενο «ντόμινο». Λογικό, αν υπενθυμίσουμε το απίστευτο sell off, που σημειώθηκε στα διεθνή ταμπλό λόγω του ιταλικού «τυφώνα».

Στο πλαίσιο αυτό, σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται και η εγχώρια αγορά, η οποία είναι απόλυτα «δεμένη» με τις εξελίξεις στη Ρώμη, γεγονός που αποτυπώνεται πέρα από το πρόσφατο «κραχ» στη Λεωφόρο Αθηνών και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται ανάλογα με την πορεία των ιταλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει το 22% της αξίας τους.

Σχετικά τώρα με τη γερμανική Deutsche Bank, τα μηνύματα που εκπέμπονται δεν είναι ενθαρρυντικά. Η τράπεζα «τρέχει» το πρόγραμμα αναδιάρθρωσή της, ωστόσο τα πρόστιμα στον απόηχο «καυτών» σκανδάλων που σχετίζονται με το όνομά της, το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και η μείωση της κερδοφορίας, δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της δυσμενούς της εικόνας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα stress tests θα λαμβάνουν υπόψη την αντοχή των τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο ενός «σκληρού Brexit».

Αν σου άρεσε κάνε