Νέες «καμπάνες» του Ντράγκι προς την Ιταλία

Νέες «καμπάνες» του Ντράγκι προς την Ιταλία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:52 Δημιουργία 07/11/18, 15:48

Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών προς την Ιταλία για την αλλαγή πορείας της Ρώμης στο ζήτημα του προϋπολογισμού του 2019.

Όπως μετέδωσε την Τετάρτη το Reuters, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία στην οποία ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως ο συνδυασμός υψηλού χρέους και αδύναμης ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, απαιτεί «επίπεδα δημοσιονομικής υπευθυνότητας, που πηγαίνουν πέραν των κανόνων της Ένωσης».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Οκτώβριο ο Ντράγκι προειδοποίησε τη Ρώμη πως το ξεπούλημα των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών, των οποίων η έκθεση σε κρατικά ομόλογα ανέρχεται στα 375 δισ. ευρώ.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και στο πρόσφατο Eurogroup υπουργοί της Ευρωζώνης, καλώντας την Ιταλία να ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν και να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, που προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019. Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της.

Εκτιμάται πάντως ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα, καθώς η ιταλική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των αγορών και οι Βρυξέλλες έχουν μπροστά τους τις κρίσιμες Ευρωεκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε