«Καμπανάκι» για ιταλικό ντόμινο από τον Ντε Γκίντος

«Καμπανάκι» για ιταλικό ντόμινο από τον Ντε Γκίντος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:10 Δημιουργία 12/11/18, 12:07

Η Ευρώπη είναι ξανά αντιμέτωπη με ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα στην Ιταλία, αυξάνοντας τον κίνδυνο «μετάδοσης» στην περιφέρεια της ευρωζώνης, τόνισε ο Λουίς Ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε ότι «όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, η Ιταλία είναι η πιο εξέχουσα περίπτωση προς το παρόν, λόγω του συνολικού επιπέδου χρέους και των πολιτικών εντάσεων για το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης».

«Οι ισχυρές αντιδράσεις της αγοράς σε πολιτικά γεγονότα έχουν τροφοδοτήσει νέες ανησυχίες όσον αφορά τη διακράτηση κρατικών ομολόγων από τράπεζες σε τμήματα της Ευρώπης. Αν και η μετάδοση έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής, παραμένει μία πιθανότητα», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις αγορές η πρόσφατη αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες και υποστήριξε πως το βασικό πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι οι υψηλές δαπάνες, αλλά η αδύναμη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης πως η ευρωζώνη απλώς επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από ένα εξαίρετο 2017 και η επιβράδυνση οφείλεται πρωτίστως στην χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση.

Αν σου άρεσε κάνε