Wood: «Στοίχημα υψηλού ρίσκου» οι ελληνικές τράπεζες

Wood: «Στοίχημα υψηλού ρίσκου» οι ελληνικές τράπεζες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:12 Δημιουργία 12/11/18, 16:06

Για τη Wood & Company οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν «στοίχημα υψηλού ρίσκου», «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» γι' αυτές. Πρόκειται για το μήνυμα, που στέλνει σε νέο του σημείωμα ο επενδυτικός οίκος, μετά την επίσκεψη των ειδικών του στην Αθήνα και στον απόηχο του sell off στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με τη Wood, τρία είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος.

Το πρώτο βήμα είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων, που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Το δεύτερο είναι να βοηθηθεί η διαδικασία της μείωσης των κόκκινων δανείων με σχέδια όπως αυτό του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού. Και το τρίτο είναι η στήριξη των ισολογισμών, μέσω της σταδιακής αύξησης των χορηγήσεων δανείων και του χαμηλότερου κόστους.

Ο οίκος δεν «βλέπει» σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο τονίζει το κλίμα αβεβαιότητας και κρούει «καμπανάκι» για τους εξής κινδύνους: α) ανατροπή της θετικής μακροοικονομικής τάσης β) αλλαγή στη νομοθεσία για τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις γ) αδυναμία επίτευξης των στόχων για τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs) ή εντεινόμενη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές για αύξηση των ορίων κάλυψης των NPEs και δ) ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

Oι αναλυτές της Wood συνοψίζοντας την κατάσταση σημειώνουν ότι οι αρχές, μετά την αναταραχή στο χρηματιστήριο, επανεξετάζουν την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ένα πρόγραμμα προστασίας ενεργητικού κατά το ιταλικό πρότυπο, οι στόχοι του SSM δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά δεν αναμένεται να κρύβουν εκπλήξεις και οι τράπεζες από την πλευρά τους εμφανίζονται πεισμένες ότι θα πιάσουν τους στόχους. Παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες για τόνωση της κερδοφορίας, αλλά η απόδοση ιδίων κεφαλαίων παραμένει χαμηλή. Όσο για τη ρευσότητα παραμένει σταθερή, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις δεν έχουν επηρεαστεί από την αναταραχή στο χρηματιστήριο.

Αν σου άρεσε κάνε