«Χαστούκι» από την MSCI για τρεις συστημικές, «καμπανάκια» από αναλυτές

«Χαστούκι» από την MSCI για τρεις συστημικές, «καμπανάκια» από αναλυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:37 Δημιουργία 14/11/18, 09:03

Στον απόηχο της βαριάς «καμπάνας» του MSCI αναμένεται να κινηθεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις συναλλαγές της Τετάρτης, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο «στόχαστρο».

Σημειώνεται πως η φημολογούμενη εδώ και εβδομάδες διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap, επιβεβαιώθηκε αργά χθες το βράδυ. Παράλληλα, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Η αναθεώρηση θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι αναλυτές χτυπούν «καμπανάκι» για την πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες μάλιστα συγκεντρώνουν τις πιο μεγάλες short θέσεις.

Προειδοποιούν για την αποχώρηση σημαντικών ξένων χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που ο κλάδος υποφέρει από τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων, για τον οποίο απαιτείται δραστική λύση.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πειραιώς συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες short θέσεις από όλες τις άλλες ελληνικές τράπεζες και μετοχές, οι οποίες διαμορφώνονται στο 3,73% επί των μετοχών της ή στα 18,3 εκατ. ευρώ (το Lansdowne Partners έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 0,99% των συνολικών shorts).

Αν σου άρεσε κάνε