Deutsche Bank: Καθαρά έσοδα από τόκους και NPEs στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων γ' 3μήνου

Deutsche Bank: Καθαρά έσοδα από τόκους και NPEs στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων γ' 3μήνου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:38 Δημιουργία 20/11/18, 13:35

Στο «μικροσκόπιο» κορυφαίων ξένων οίκων βρίσκονται οι αναταράξεις του τραπεζικού κλάδου στη Λεωφόρο Αθηνών, με το «βλέμμα» των επενδυτών να στρέφεται τώρα στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των συστημικών.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank δίνει τις δικές της εκτιμήσεις, επισημαίνοντας πάντως πως το ζήτημα της αύξησης των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο και πως η μείωση των NPEs αποτελεί το «κλειδί» για την ανάκαμψη του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος σε σημερινή του έκθεση με τίτλο «Ελληνικές Τράπεζες - Προβλέψεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου – Ένα βαρετό τρίμηνο» «βλέπει» πτώση 3,3% στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ).

Για την Alpha Bank εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 428 εκατ. ευρώ από 459 ευρώ στο β' τρίμηνο. Τονίζει δε πως η Τράπεζα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη (τριμηνιαία) πτώση στο ΝΙΙ κατά 6,9%, λόγω του οne-off κέρδους από το πρόγραμμα TLTRO ύψους 17 εκατ. ευρώ, το οποίο καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Εάν εξαιρεθεί αυτό, η αναμενόμενη πτώση θα πρέπει να κυμανθεί γύρω στο 3% σε τριμηνιαία βάση.

Για τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Deutsche Bank αναμένει υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους έως 2,4%. Πιο συγκεκριμένα, για την Eurobank αναμένει πτώση των ΝΙΙ κατά 1,5%, τα οποία θα διαμορφωθούν στα 351 εκατ. ευρώ από 356 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο, για την Πειραιώς προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 341 εκατ. ευρώ από 349 εκατ. στο β' τρίμηνο με πτώση 2,3% και για την Εθνική βλέπει» καθαρά έσοδα από τόκους 270 εκατ. ευρώ από 276 εκατ. ευρώ με πτώση 2,4%.

Η τιμή στόχος που θέτει η Deutshe Bank για την Alpha Bank είναι τα 2 ευρώ με σύσταση buy, για την Εθνική τα 2,70 ευρώ και σύσταση buy επίσης, για τη Eurobank 0,78 ευρώ και σύσταση hold και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 2,16 ευρώ και σύσταση hold.

Σύμφωνα με τον οίκο, η μείωση των NPEs αποτελεί το κλειδί για την αναζωογόνηση των ελληνικών τραπεζών. Προβλέπει πως η μείωση ων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται από 2,5% έως 7,6% στο τρίτο τρίμηνο, με την Εθνική Τράπεζα να παρουσιάζει την χαμηλότερη, ενώ η Alpha Bank την μεγαλύτερη. Η μεγάλη μείωση στα NPEs της Alpha Bank στο τρίμηνο αποδίδεται κυρίως σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου, του Jupiter και του Mercury, με ακαθάριστη αξία δανείων στα 2 δισ. ευρώ. Σε μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κατά 5% στο τρίμηνο.

Όπως τονίζει, η αύξηση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει στο επίκεντρο. Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους στο τρίμηνο από 15 έως 38 μονάδες βάσης, με εξαίρεση την Alpha Bank. Αυτό οφείλεται στην μείωση των αποθεματικών λόγω του χαρτοφυλακίου ομολόγων (AFS) στο τρίμηνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Alpha Bank να έχει τον υψηλότερο δείκτη CET1 στο 15,3Ζ% και η Τράπεζα Πειραιώς τον χαμηλότερο δείκτη CET1 στο 10,4% στο τρίμηνο.

Αν σου άρεσε κάνε