«Ουδέτερος» ο διοικητής της Fed για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

«Ουδέτερος» ο διοικητής της Fed για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:34 Δημιουργία 28/11/18, 19:30

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλούς τόνους για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προέβη σήμερα ο διοικητής της, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Economic Club της Νέας Υόρκης.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, «τα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλά βάσει ιστορικών δεδομένων και παραμένουν λίγο πιο χαμηλά από την ευρεία γκάμα των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία -που σημαίνει ούτε επιτάχυνση ούτε επιβράδυνση της ανάπτυξης».

Δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις οποίες το σημερινό εύρος του επιτοκίου 2%-2,5% ήταν πολύ μακριά από το «ουδέτερο», είχαν οδηγήσει σε σημαντική πτώση τη Wall Street, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.

Κατά την ομιλία του ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής δεν έχουν μια προκαθορισμένη άποψη για το πού πρέπει να βρίσκονται τα επιτόκια και αντιθέτως λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν απάντηση στις νέες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου, αλλά εστίασε στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι συνεχίζει να είναι καλή, με έναν ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3% και με τον πληθωρισμό να συγκρατείται περίπου στον στόχο του 2%.

Αν σου άρεσε κάνε