Ο... ταριφάνθρωπος Τραμπ απειλεί και πάλι την Κίνα

Ο... ταριφάνθρωπος Τραμπ απειλεί και πάλι την Κίνα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:03 Δημιουργία 04/12/18, 17:12

Λίγες μέρες μετά από το «πάγωμα» της εμπορικής κόντρας των ΗΠΑ και της Κίνας που συμφωνήθηκε από τον Ντόναλτ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο των G20, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέρχεται και στέλνει προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε πως θα υπογράψει μόνο μια συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον της χώρας του, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κατάρρευσης των όσων συμφωνήθηκαν με τον Σι.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη ξεκινήσει. Εάν δεν παραταθούν, θα τελειώσουν σε 90 μέρες. Ο Μπομπ Λαϊτχάιζερ θα δουλέψει στενά με τον Στίβεν Μνούτσιν, τον Λάρι Κούντλοου, τον Γούιλμπουρ Ρος και τον Πίτερ Ναβάρο για να δουν το εάν μπορούμε να επιτύχουμε μια αληθινή συμφωνία με την Κίνα. Εάν το πετύχουν, τότε θα τα καταφέρουμε.Η Κίνα υποτίθεται πως θα ξεκινήσει να αγοράζει αγροτικά προϊόντα και άλλα άμεσα. Ο πρόεδρος Σι και εγώ θέλουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και πιθανά θα το κάνουμε» ανέφερε.


Όμως, συνεχίζοντας και προκαλώντας ήδη αίσθηση στα αμερικανικά media, ο Τραμπ σημείωσε πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θυμηθείτε πως είμαι άνθρωπος των δασμών (I am a Tariff Man). Όταν άτομα ή χώρες έρχονται για επιδρομή το σπουδαίου πλούτου της πατρίδας μας, θέλω να πληρώνουν για το αυτό το προνόμιο. Θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να ενδυναμώνουμε την οικονομική μας δύναμη... Εάν μια δίκαιη συμφωνία συμφωνηθεί με την Κίνα, μια που να κλείνει όλα τα ζητήματα, τότε ευχαρίστως θα την υπογράψω. Ας ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Κάντε την Αμερική σπουδαία και πάλι!» κατέληξε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και να αρχίσει να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα άμεσα. Το Πεκίνο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα ο χθεσινός ενθουσιασμός των αγορών να έχει δώσει και πάλι τη θέση του στις σοβαρές αμφιβολίες.

Αν σου άρεσε κάνε