Οι «προβολείς» στη συνεδρίαση του ΟPEC

Οι «προβολείς» στη συνεδρίαση του ΟPEC

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:14 Δημιουργία 06/12/18, 09:36

Στη σημερινή, ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχουν στραμμένα τα «βλέμματα» αγορές και επενδυτές, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες διολίσθησαν σε χαμηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση για μείωση της παραγωγής έχει σχεδόν προεξοφληθεί, προκαλώντας «τριγμούς» στα διεθνή χρηματιστήρια, οι οποίοι βέβαια μεταξύ άλλων πυροδοτούνται και από τις ανησυχίες για την πορεία της ανακωχής 90 ημερών, που κήρυξαν οι ηγέτες των ΗΠΑ-Κίνα.

Εξάλλου, η κοινή εποπτική επιτροπή μελών και μη μελών του OPEC, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία (μέλος του OPEC) και τη Ρωσία (μη μέλος του OPEC) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πρότεινε τη μείωση της παραγωγής από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν.

Ο ίδιος είπε, επίσης, πως η Ρωσία συμφώνησε στην ανάγκη για μείωση της παραγωγής.

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιανουαρίου, σημείωσε πτώση 36 σεντς ή 0,7% στα 52,89 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο έκανε βουτιά 22% το Νοέμβριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να μην μειώσουν την παραγωγή.

«Ελπίζω ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή του ως έχει, να μην τη μειώσει», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Ο κόσμος δεν θέλει να δει, και δεν έχει ανάγκη, υψηλότερες τιμές πετρελαίου», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Αν σου άρεσε κάνε