Συνεχίζουν το αρνητικό «σπριντ» οι ευρωαγορές

Συνεχίζουν το αρνητικό «σπριντ» οι ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:34 Δημιουργία 06/12/18, 10:50

Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μεγκ Γουανζου, προκαλεί ντόμινο στις διεθνείς αγορές. Μετά τη «βουτιά» στην Ασία, και οι ευρωαγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βιέννη.

Για την ακρίβεια, ενώ η «ελεύθερη πτώση» των τιμών πετρελαίου, που μάλιστα έφτασαν σε χαμηλό 10ετίας το Νοέμβριο, οδηγούσε νομοτελειακά σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής, οι χθεσινές δηλώσεις Τραμπ, όπου ζητάει από τις χώρες μέλη και παρατηρητές του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν τη διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα, «κρατά» τους επενδυτές σε στάση αναμονής.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για «βατερλό» των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας εντείνονται, στον απόηχο της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού Huawei για παραβίαση του αμερικάνικου εμπάργκο στο Ιράν. Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας έγιναν σε έντονο και αυστηρό τόνο.

Στα εσωτερικά της Γηραιάς Ηπείρου, Brexit και «κίτρινα γιλέκα» παρατείνουν την αβεβαιότητα στις ευρωαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι έχασε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, σχετικά με τη δημοσίευση του νομικού πλαισίου της συμφωνίας αποχώρησησης από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, οι διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών Μακρόν δεν μειώνονται σε ένταση, παρά τις ανακοινώσεις για αναστολή των μέτρων. Αυτή η υπαναχώρηση του Γάλλου προέδρου ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται «πισωγύρισμα» και σε άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μπρα ντε φερ Ρώμης-Βρυξελλών, τέλος, δεν διαφαίνεται ακόμα λύση, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν ήταν ότι οι προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης «δεν πείθουν».

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 1,27% στις 6834 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατρακύλησε 1,61% στις 11020 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC έκανε «βουτιά» 1.53% στις 4896 μονάδες.

Ο FTSE στο Μιλάνο υποχώρησε 1,49% στις 19041 μονάδες.

Ο IBEX στη Μαδρίτη έπεσε 1,41% στις 8885 μονάδες.

Τέλος, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 καταγράφει απώλειες 1,45% στις 349 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε