«Κατρακυλά» η τιμή του πετρελαίου - Στον OPEC τα «κλειδιά»

«Κατρακυλά» η τιμή του πετρελαίου - Στον OPEC τα «κλειδιά»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:43 Δημιουργία 06/12/18, 12:37

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι «κατρακυλά» η τιμή του Brent στο Λονδίνο, «γράφοντας» πτώση της τάξεως του 3% στα 59,74 δολάρια.

Την ίδια ώρα, στην «πρέσα» βρίσκεται και η τιμή του WTI, η οποία υποχωρεί κατά 2,90% και διαμορφώνεται στα 51,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Αγορές και επενδυτές έχουν στραμμένα τα «βλέμματα» στη σημερινή, ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση του OPEC, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μάλιστα διολίσθησαν σε χαμηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση για μείωση της παραγωγής μέχρι χθες είχε σχεδόν προεξοφληθεί, προκαλώντας «τριγμούς» στα διεθνή χρηματιστήρια, οι οποίοι βέβαια μεταξύ άλλων πυροδοτούνται και από τις ανησυχίες για την πορεία της ανακωχής 90 ημερών, που κήρυξαν οι ηγέτες των ΗΠΑ-Κίνα.

Η κοινή εποπτική επιτροπή μελών και μη μελών του OPEC, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία (μέλος του OPEC) και τη Ρωσία (μη μέλος του OPEC) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πρότεινε τη μείωση της παραγωγής από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν.

Ο ίδιος είπε, επίσης, πως η Ρωσία συμφώνησε στην ανάγκη για μείωση της παραγωγής.

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιανουαρίου, σημείωσε πτώση 36 σεντς ή 0,7% στα 52,89 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο έκανε βουτιά 22% το Νοέμβριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται από την πρόταση του Ριάντ για παγκόσμια μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη παρέμβαση, προκειμένου να επέλθει η εξισορρόπηση στην αγορά και να αυξηθεί η τιμή του αργού, δεδομένων των μεγάλων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να μην μειώσουν την παραγωγή.

«Ελπίζω ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή του ως έχει, να μην τη μειώσει», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Ο κόσμος δεν θέλει να δει, και δεν έχει ανάγκη, υψηλότερες τιμές πετρελαίου», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Αν σου άρεσε κάνε