Το Ευρωκοινοβούλιο «χαλάρωσε» τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Το Ευρωκοινοβούλιο «χαλάρωσε» τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:49 Δημιουργία 06/12/18, 14:45

Σημαντική «ανάσα» στις ευρωπαϊκές τράπεζες ψήφισε σήμερα, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που άλλαξε τους όρους για τα «κόκκινα» δάνεια που διακατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι αλλαγές συνιστούν «χαλάρωση» των υποχρεώσεων των τραπεζών σε σχέση με τις προβλέψεις που θα πρέπει να εγγράφουν, έναντι πιθανών ζημιών από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Βέβαια, δεν έλλειψαν και οι αντιδράσεις μερίδας ευρω-βουλευτών, οι οποίοι θεώρησαν τις αλλαγές ως μία ένδειξη υπερβολικής ανεκτικότητας εκ μέρους της Κομισιόν.

«Δεν είναι μία συνετή προσέγγιση και δεν οδηγεί στη μείωση του κινδύνου που πρέπει να επιτύχουμε στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίεγκολντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδράζεται στον συμβιβασμό των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν προβλέψεις για δάνεια, τα οποία καθίστανται μη εξυπηρετούμενα, μετά την παρέλευση μίας τριετίας –αντί διετίας που είχε προτείνει η Κομισιόν.

Επίσης, οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν ισχύ από τον Μάρτιο του 2018, όπως προέβλεπε αρχικώς το κείμενο συμφωνίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η διάταξη, η οποία δίνει προθεσμία εννέα ετών στις τράπεζες προκειμένου να σχηματίσουν πλήρες «μαξιλάρι» έναντι NPEs με εγγυήσεις ακινήτων, και επτά ετών για NPEs με λιγότερο ασφαλείς εγγυήσεις.

Ωστόσο, η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου ακυρώνει τις ενδιάμεσες υποχρεώσεις των τραπεζών, καθώς το αρχικό κείμενο προέβλεπε την υποχρέωση σχηματισμού «μαξιλαριού» για το 35% των NPEs εντός μίας διετίας.

Αν σου άρεσε κάνε