«Βολίδες» από Moody's για τις ιταλικές τράπεζες

«Βολίδες» από Moody's για τις ιταλικές τράπεζες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:35 Δημιουργία 06/12/18, 15:00

Έμμεση επίθεση κατά της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 σημειώνει την Πέμπτη ο Moody's, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να υπογραμμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν για τις ιταλικές τράπεζες.

Σε σχετικό report, με το οποίο οι προοπτικές των ιταλικών τραπεζών παραμένουν αρνητικής, οι αναλυτές του Moody's σημειώνουν πως οι τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν 240 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στη διετία 2020-2021, τονίζοντας πως «οι φορολογικές προτάσεις που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης μπορούν να επιφέρουν σημαντικές πιέσεις στα κέρδη των τραπεζών».

Άλλωστε, όπως σπεύδει να σημειώσει, τα υψηλότερα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα ωθούν προς τα πάνω και τα κόστη δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο αμερικανικός οίκος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κίνδυνο της περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης, μέσω της σημαντικής μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019.

Μείωση των NPLs

Αν και οι οικονομικές συνθήκες στη γειτονική χώρα έχουν σταθεροποιηθεί, η ανάπτυξη παραμένει ασθενέστερη σε σχέση με τvν υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών, με τον Moody’s να προβλέπει βέβαια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2018 και κατά 1,3% το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάει ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται, φθάνοντας στο 11% έως το τέλος του έτους -από 14,5% πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και παρά τη μείωση, παρατηρεί ότι εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (4%).

Αν σου άρεσε κάνε