ΟΠΕΚ: Η μείωση αποφασίστηκε, το ποσό ακόμη... συζητείται

ΟΠΕΚ: Η μείωση αποφασίστηκε, το ποσό ακόμη... συζητείται

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:33 Δημιουργία 06/12/18, 15:13

Τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου αποφάσισαν τα μέλη του ΟΠΕΚ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, που έγινε στη Βιέννη της Αυστρίας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό, καθώς οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, η μείωση αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των 800.000 με 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Σημειώνεται πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» γράφει πτώση άνω του 3% στις συναλλαγές της Πέμπτης.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού, αναμένουν τη συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία αύριο, Παρασκευή, πριν λάβουν οριστική απόφαση.

Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την μείωσε της παραγωγής πετρελαίου ωστόσο αναμένει τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, πριν δώσουν οριστικά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό βαρελιών που θα περικοπούν από την ημερήσια παραγωγή.

Η απόφαση για μείωση της παραγωγής μέχρι χθες είχε σχεδόν προεξοφληθεί, προκαλώντας «τριγμούς» στα διεθνή χρηματιστήρια, οι οποίοι βέβαια μεταξύ άλλων πυροδοτούνται και από τις ανησυχίες για την πορεία της ανακωχής 90 ημερών, που κήρυξαν οι ηγέτες των ΗΠΑ-Κίνα.

Η κοινή εποπτική επιτροπή μελών και μη μελών του OPEC, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία (μέλος του OPEC) και τη Ρωσία (μη μέλος του OPEC) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πρότεινε τη μείωση της παραγωγής από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν.

Ο ίδιος είπε, επίσης, πως η Ρωσία συμφώνησε στην ανάγκη για μείωση της παραγωγής.

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιανουαρίου, σημείωσε πτώση 36 σεντς ή 0,7% στα 52,89 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο έκανε βουτιά 22% το Νοέμβριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται από την πρόταση του Ριάντ για παγκόσμια μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη παρέμβαση, προκειμένου να επέλθει η εξισορρόπηση στην αγορά και να αυξηθεί η τιμή του αργού, δεδομένων των μεγάλων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να μην μειώσουν την παραγωγή.

«Ελπίζω ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή του ως έχει, να μην τη μειώσει», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Ο κόσμος δεν θέλει να δει, και δεν έχει ανάγκη, υψηλότερες τιμές πετρελαίου», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Αν σου άρεσε κάνε