Η Πορτογαλία αποπλήρωσε τα δάνεια στο ΔΝΤ

Η Πορτογαλία αποπλήρωσε τα δάνεια στο ΔΝΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:54 Δημιουργία 10/12/18, 19:50

Στην αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ προχώρησε η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων εξοικονόμησαν στη χώρα συνολικά 1,16 δισ. ευρώ.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, η τελευταία δόση της Πορτογαλίας προς το ΔΝΤ έπρεπε να καταβληθεί το 2024.

Η Λισαβόνα είχε λάβει την περασμένη εβδομάδα από το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της προς το ΔΝΤ.

«Η πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, θα φέρει χρηματοδοτικό όφελος για την Πορτογαλία, μέσω της αντικατάστασης των χρεών προς το Ταμεία με κεφάλαια από τις αγορές, τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος» δήλωσε τότε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πέραν των δανείων προς το ΔΝΤ, η Λισαβόνα έχει ήδη δεσμευτεί για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων του EFSF κατά την περίοδο 2020-2023.

Η Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης-χρέους, έλαβε από τον επίσημο τομέα δάνεια, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε