Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές περιμένοντας τον Ντράγκι

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές περιμένοντας τον Ντράγκι

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:55 Δημιουργία 13/12/18, 10:53

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το «βλέμμα» τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της, καθώς και στην πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 350,76 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,35% στις μονάδες 10.968,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,4% στις 4.927,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,3% στις 6.903,76 μονάδες μετά την επικράτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Την ίδια ώρα, στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1,1%.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ κλείνει σήμερα και επίσημα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αρχικά το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει 18 μήνες φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ.

Ο τερματισμός του προγράμματος έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας εν μέσω της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας, του Brexit και της κόντρας της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει προσπαθήσει πάντως να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι πρόθεση της κεντρικής τράπεζας είναι να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο προκειμένου να διατηρηθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που λήγουν. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις του Ντράγκι όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων, για τα οποία το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι περιμένει πως θα παραμείνουν "στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019".

Αν σου άρεσε κάνε