«Αυλαία» για το QE παρά το καμπανάκι για ρίσκα

«Αυλαία» για το QE παρά το καμπανάκι για ρίσκα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:38 Δημιουργία 13/12/18, 15:43

Την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, λίγη ώρα μετά από την επίσημη ανακοίνωση τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ στο τέλος του μήνα.

Όπως ανέφερε ο Ιταλός τραπεζίτης συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει ενισχύσει την μελλοντική καθοδήγηση για την επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε, πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των τίτλων που αγοράστηκαν από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία στην οποία θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό χρειαστεί» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι παρουσίασε τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα ρίσκα για το outlook της ανάπτυξης έχουν καθοδική τάση, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στη χρηματοοικονομική αγορά.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης πως παραμένει αναγκαία η διατήρηση σημαντικού βαθμού νομισματικής τόνωσης για να στηριχτεί η περαιτέρω αύξηση των πιέσεων στις τιμές και του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου, υποστήριξε.

Αν σου άρεσε κάνε