Πτωτικές τάσεις στην Ασία, με νέο «ανοιχτό μέτωπο» τα μάκρο

Πτωτικές τάσεις στην Ασία, με νέο «ανοιχτό μέτωπο» τα μάκρο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:57 Δημιουργία 14/12/18, 09:05

Στις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η Κίνα από την αβεβαιότητα για την εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, έρχονται να προστεθούν εσωτερικές, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του γ’ τριμήνου που ήταν κατώτερα των προβλέψεων.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε με ρυθμό 5,4% έναντι του 5,9% που είχε προβλεφθεί για το μήνα του Νοεμβρίου.

Στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες και επηρέασαν τις αγορές είναι η έκθεση του ΔΝΤ για το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με τα οποία, η ονομαστική αξία του ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 184 τρισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι τρεις μεγαλύτερες δανειολήπτριες - χώρες στο κόσμο, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου χρέους.

Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, και συνέβαλε εν μέρει στα χθεσινά κέρδη της Wall Street.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, τέλος, δημοσίευσε τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη των μεγάλων βιομηχάνων, η οποία παρέμεινε σταθερή το Δεκέμβριο, σε σχέση με 3 μήνες νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει «βουτιά» 2,02% στις 21.375 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 1,57%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai υποχωρεί 1,45%, ενώ ο Shenzhen Composite κατρακυλά 2,28%.

Παράλληλα, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημειώνει πτώση 1,05%, ενώ ο NZX-50 της Νέας Ζηλανδίας έχασε 0,8%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχει απώλειες 1,25%.

Αν σου άρεσε κάνε