Αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Χαμήλωσε το στόχο για το 2019

Αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Χαμήλωσε το στόχο για το 2019

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:15 Δημιουργία 19/12/18, 21:03

TAGS

Σε μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων της στο εύρος του 2,25% με 2,50% έναντι 2% με 2,25% που ήταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed αναμένει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της μέσα στο 2019 έναντι 3 αυξήσεων που είχε ανακοινώσει η τράπεζα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, η Fed σημειώνει πως η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ισχυρό ρυθμό και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Επισημαίνει ότι «κάποιες» περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι αναγκαίες, μια διακριτική αλλαγή στη φρασεολογία που υποδεικνύει ότι ετοιμάζεται να επιβραδύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά τα ρίσκα, η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει πως είναι «σχετικά ισορροπημένα», αλλά προσθέτει ότι «θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και θα αξιολογεί τον αντίκτυπο τους στο οικονομικό outlook».

Σημειώνεται πως η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων έρχεται κόντρα στα «θέλω» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα κατέστησε για ακόμη μία φορά, ότι η «κρίνει πως χρειάζονται ορισμένες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων», προκειμένου να φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανικοί τραπεζίτης αναθεώρησαν ελαφρώς τον στόχο για τον πληθωρισμό του 2020 και του 2021, ο οποίος πλέον εκτιμάται οριακά πάνω του 2%.

Αν σου άρεσε κάνε