Σταθερά τα επιτόκια της BoE, με προειδοποιήσεις για το Brexit

Σταθερά τα επιτόκια της BoE, με προειδοποιήσεις για το Brexit

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:30 Δημιουργία 20/12/18, 14:24

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε τα επιτόκια της στο 0,75%, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας για το 2018.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αβεβαιότητα του Brexit έχει «ενταθεί σημαντικά» τον τελευταίο μήνα και η πτώση στις τιμές του αργού έχουν σπρώξει τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, σημειώνει στην ανακοίνωση της.

Και τα εννέα μέλη ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, όπως αναμενόταν. Ωστόσο τα αρχεία από τη συνεδρίαση της δείχνουν ότι αυξάνεται η ανησυχία για την αναταραχή που προκαλείται από το Brexit, σε λιγότερες από 100 μέρες.

Οι αξιωματούχοι της ΒοΕ μειώνουν την πρόβλεψή τους για την οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, από 0,3% προηγουμένως. Η εικόνα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να είναι παρόμοια.

«Οι αβεβαιότητες του Brexit έχουν ενταθεί σημαντικά από την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου», τονίζει το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής. «Αυτές οι αβεβαιότητες ρίχνουν το βάρος τους στις χρηματοοικονομικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου». Υπογραμμίζουν την πρόσφατη πτώση της στερλίνας, των μετοχών και την άνοδο της μεταβλητότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει τη διενέργεια ψηφοφορίας στη βουλή για τη συμφωνία, την εβδομάδα που ξεκινάει στις 14 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει διορία ως τις 21 Ιανουαρίου να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους βουλευτές τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια.

Αν σου άρεσε κάνε