Πτωτικά η Ασία, πιέσεις και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Πτωτικά η Ασία, πιέσεις και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:35 Δημιουργία 21/12/18, 08:15

Σπιράλ απωλειών και στην Ασία, που εκτός από τις νέες αμερικανικές πιέσεις, τώρα αντιμετωπίζει και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με τα επιτόκια.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες κατά δύο κινέζων υπήκοων με τις κατηγορίες ότι ετοίμαζαν κυβερνοεπιθέσεις και απάτες σε συνεργασία με το Πεκίνο, ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο με την κυβέρνηση της Κίνας, σε μια απόπειρα να κλιμάκωσης των πιέσεων εν μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων, όπως ερμηνεύουν οι επενδυτές. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, είχε εξάλλου προαναγγείλει από τον Οκτώβριο ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετούσαν σκληρή στάση κατά του Πεκίνου.

Η Wall Street έκλεισε χθες με μεγάλες απώλειες, καθώς ο Τραμπ γνωστοποίσε ότι δεν θα υπογράψει έκτακτη χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι το αμερικάνικο δημόσιο κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά. Τριγμούς στην Ουάσινγκτον προκάλεσε και η αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος επικαλέστηκε διάσταση απόψεων, πιθανότατα αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Στον απόηχο των αποφάσεων της Fed, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, που σε συνέχεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, έφερε κατρακύλα στις μετοχές των εγχώριων τραπεζών. Έτσι, η Mitsubishi UFJ Financial Group έχασε 2.8%, ενώ η Sumitomo Mitsui Financial Group διολίσθησε 2.56%.

Και στην Αυστραλία, όμως, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, η Australia and New Zealand Banking Group, η Commonwealth Bank of Australia και η Westpac, όλες είχαν χασούρα άνω του 1%.

Δεν θα ανακάμψουν οι κινεζικές μετοχές πριν το β' εξάμηνο του 2019, αναλυτές εκτιμούν.

Στον τεχνολογικό κλάδο, οι μετοχές της Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, κατέγραψαν απώλειεες 0,65.

Στον ενεργειακό κλάδο, στις επάλξεις οι τιμές αργού και Brent μετά τη χθεσινή βουτιά σε χαμηλό 17 μηνών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 κατρακύλησε 1,11% στις 20.166,19 μονάδες

Την ίδια ώρα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 0,17%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτηςShanghai διολισθαίνει 1,32%, ενώ ο Shenzhen Composite κάνει βουτιά 1,71%.

Παράλληλα, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κινείται καθοδικά 0,62%, ενώ ο NZX-50 της Νέας Ζηλανδίας κινείται συγκέντρωσε απώλειες 0,98%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 0,21%.

Αν σου άρεσε κάνε