Citi: Δύσκολο και... ακριβό «σπορ» η έξοδος στις αγορές

Citi: Δύσκολο και... ακριβό «σπορ» η έξοδος στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:28 Δημιουργία 10/01/19, 14:23

Με το κόστος δανεισμού να παραμένει υψηλό και τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται στο 4,3%-4,4%, είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση της αγοράς, εκτιμά η Citi, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα πάντως με τον οίκο, με την οικονομία να βελτιώνεται σιγά σιγά, τα δημόσια οικονομικά να συνεχίζουν επίσης να βελτιώνονται και με την ύπαρξη του γενναίου cash buffer, θα είχε πιθανώς νόημα η Ελλάδα να εξοφλήσει μερικά από τα πιο ακριβά δάνεια.

Η Citi κάνει ειδική αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ενόψει του επικείμενου «διαζυγίου» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σπάει λόγω του ονοματολογικού, σημειώνει ο οίκος σε σημερινό note. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μπορεί πιθανώς να υπολογίζει σε αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΑΝΕΛ.

Όπως σχολιάζει η Citi, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επέζησαν πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι περισσότεροι και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κρίση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, παρά να επιδιώξει πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, κατά 10-12 μονάδες, με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, τονίζει.

Αν σου άρεσε κάνε