«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΔ δίνει η Citi

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΔ δίνει η Citi

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:00 Δημιουργία 17/01/19, 11:57

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΔ δίνει η Citi, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά, μετά τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο οίκος επισημαίνει πως μία συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν σε σχέση με τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 18 Οκτωβρίου το αργότερο, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αυξήσει το ρίσκο πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Η βελτίωση της οικονομίας έχει βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του από τα χαμηλά του 2017 περίπου στο 25%, ένα ποσοστό που όμως δεν αρκεί για να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία (με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν περίπου 37%), τονίζει η Citi σε σημερινή έκθεσή της.

Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» της οικονομίας, ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 2% το 2018, ο υψηλότερος ρυθμός από το 2007, αν και παραμένει περίπου 25% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον οίκο, στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές (κυρίως τα έσοδα από τον τουρισμό) και ξένες επενδύσεις (περιλαμβανομένων των κονδυλίων της ΕΕ).

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν υπερβαίνει το 1% περίπου σε ετήσια βάση και δεν αναμένεται, με βάση την Citi, να επιταχύνει καθώς ο πληθυσμός μειώνεται (με ρυθμό 0,4% τον χρόνο), ο ρυθμός αποταμίευσης παραμένει αρνητικός και η τραπεζική πίστωση συστέλλεται. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική το 2019-20, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ρυθμός ιδιωτικής δαπάνης θετικός.

Ωστόσο, η Citi επισημαίνει ότι η δομική αδυναμία επιμένει. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο απ’ ότι σε άλλες περιφερειακές χώρες που βγήκαν από προγράμματα. Η εγχώρια αποταμίευση είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες στην οικονομία, ενώ οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% μετά το 2007. Η τραπεζική πίστωση συρρικνώνεται καθώς τα βάρη των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια είναι μεγάλα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία ενός είδους bad bank ίσως βοηθήσει να απελευθερωθεί κάποια ρευστότητα στην οικονομία το 2019-20. Συνολικά, ωστόσο, η οικονομική προοπτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, που είναι στην ουσία το μόνο κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία. Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, δεδομένων των «φτωχών» δημογραφικών τάσεων.

Αν σου άρεσε κάνε