Στη δίνη του εμπορικού πολέμου η Wall, «βουτιά» 300 μονάδων για τον Dow

Στη δίνη του εμπορικού πολέμου η Wall, «βουτιά» 300 μονάδων για τον Dow

ΑΓΟΡΕΣ UPD 00:40 Δημιουργία 22/01/19, 23:23

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς βρίσκεται υπό στενό κλοιό πιέσεων από τα νέα στοιχεία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και το «πισωγύρισμα» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η Ουάσινγκτον ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με κινέζους αξιωματούχους για το εμπόριο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Την ίδια ώρα, το IMF προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, που είναι μειωμένοι κατά 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, ο εμπορικός πόλεμος, το πολύ υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6% το 2018 έναντι του 6,8% του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σημείωσε χαμηλό σχεδόν 30 ετών, καθώς τελευταία φορά που η Κίνα παρουσίασε ανάλογους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 1990. Σε μια απόπειρα καθησυχασμού των επενδυτών, το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα νούμερα αυτά δεν ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ωστόσο δεν πείθει.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, η προσοχή των αναλυτών εστιάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά στην Ελβετία, αναμένοντας τις συζητήσεις μεταξύ της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ του κόσμου.

Ακόμα, παραμένουν οι ανησυχίες παραμένουν για το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ, που μπήκε σήμερα στην 31η μέρα ισχύς τους.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow συγκέντρωσε απώλειες 1,22% στις 24.404 μονάδες.

Ο S&P 500 έκανε βουτιά 1,42% στις 2.633 μονάδες.

Ο Nasdaq κατρακύλησε 1,91% στις 7.020 μονάδες.

Σημειώνεται ότι παρέμεινε κλειστή χθες η Wall Street, λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Αν σου άρεσε κάνε