Χάνουν την υπομονή τους οι αγορές με τα «παζάρια» Τσίπρα

Χάνουν την υπομονή τους οι αγορές με τα «παζάρια» Τσίπρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:12 Δημιουργία 24/01/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Είναι πρωτοφανές, ένας διεθνής διαχειριστής, να επιτίθεται κατά ενός πρωθυπουργού. Κi όμως συνέβη!

Ο διάσημος Αμερικανός επενδυτής Κάιλ Μπας, ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει τη μεγάλη κρίση του 2008, «επιτέθηκε» εμμέσως πλην σαφώς κατά του Αλέξη Τσίπρα, μέσω Twitter: «Καλύτερα να αρχίσετε να περνάτε περισσότερο χρόνο, εστιάζοντας στη σταθεροποίηση των τεσσάρων τραπεζών και λιγότερο χρόνο στα παζάρια, για να κρατήσετε λίγους ανθρώπους στη Βουλή στο πλευρό σας, για λίγους μήνες ακόμη.».

Είναι η αποστομωτική «απάντηση» του Μπας στο «αφήγημα» του πρωθυπουργού, αφότου η κυβέρνησή του έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής: «Δημιουργούμε την Ελλάδα των πολλών. Της προόδου, του μόχθου, της επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού».

Αυτό το πρωτοφανές γεγονός δείχνει ότι η υπομονή των αγορών εξαντλείται, την ώρα που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η κυβέρνηση δεν έχει ένα πειστικό αφήγημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, πέντε μήνες μετά την «έξοδο»από το μνημόνιο.

Το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα υπερφορολογήσει την πραγματική οικονομία για να μοιράσει «ψίχουλα» για… εξαγορά ψήφων.

Ενώ λογιστικά, στα δημοσιονομικά η Ελλάδα δεν πάει άσχημα υπό την έννοια ότι πιάνει τους οικονομικούς στόχους αυτό δεν μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Η αγορά μετοχών και ομολόγων δεν πείστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε μετά την έξοδο από τα μνημόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτή η εξέλιξη είναι αντικειμενική διαπίστωση.

Το υπάρχον δημοσιονομικό μείγμα, παρόλο που εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία λόγω της υπερφορολόγησης και της περικοπής των επενδυτικών δαπανών.

Κατά συνέπεια, χρειάζεται μία αναδιάταξη του δημοσιονομικού μίγματος μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης κατά τρόπο που θα τονώνει την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης. μετά και την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ωστόσο, αυτή «πνίγεται» στα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, την αντιαναπτυξιακή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μη πληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, οι αγορές προβληματίζονται και για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. εντός του 2018, εκ των οποίων έχει πραγματοποιήσει μόνο 700 εκατ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως επιτυχία την έξοδο από τα μνημόνια, την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας της κυβέρνησης.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, οι 3 από τις 4 τράπεζες έχουν βυθιστεί σε αξία κάτω από 1 δισεκ. και οι τράπεζες απέχουν από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 έως -84%

Αν σου άρεσε κάνε