SOS από Ντράγκι για αυξημένα ρίσκα

SOS από Ντράγκι για αυξημένα ρίσκα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:41 Δημιουργία 24/01/19, 16:39

«Καμπανάκι» για αυξημένα ρίσκα στο «μέτωπο» της οικονομίας της Ευρωζώνης χτύπησε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο «Σούπερ Μάριο» έκρουσε τον κώδωνα για την ενισχυμένη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα.

Ο ίδιος, άλλωστε, τόνισε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν.

Όπως υπογράμμισε ο Ντράγκι, τα οικονομικά στοιχεία αντανακλούν την πιο αδύναμη εξωτερική ζήτηση. «Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα γύρω από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντας και τον εμπορικό προστατευτισμό συνεχίζει να επιδράει αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα», σημείωσε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η πιθανότατα ύφεσης παραμένει χαμηλή.

Δεδομένων των οικονομικών στοιχείων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως η Τράπεζα θεωρεί πως παραμένει απαραίτητη η διατήρηση μιας ισχυρής νομισματικής τόνωσης, ώστε να στηριχτούν οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές και ο πληθωρισμός.

Ο Ντράγκι επανέλαβε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί μακροπρόθεσμα, στηριζόμενος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση των μισθών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου γύρου χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες (TLTRO), ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Επισήμανε, ωστόσο, πως το πρόγραμμα των TLTRO ήταν πολύ χρήσιμο για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη

Αν σου άρεσε κάνε