Με επιτόκιο 10πλάσιο από το πορτογαλικό το μεταμνημονιακό ντεμπούτο στις αγορές

Με επιτόκιο 10πλάσιο από το πορτογαλικό το μεταμνημονιακό ντεμπούτο στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:03 Δημιουργία 29/01/19, 11:19

Με επιτόκιο σχεδόν δεκαπλάσιο από το πορτογαλικό αναμένεται η πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου, η οποία μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό, πολιτικό «πυροτέχνημα», παρά με πραγματική επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Το βιβλίο προσφορών για το 5ετές άνοιξε το πρωί της Τρίτης, με την αρχική «καθοδήγηση» να δείχνει ότι το κουπόνι θα κυμανθεί στο 3,75% - 3,875%.

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι η άντληση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί την αλλαγή ατζέντας και την επικοινωνιακή ρελάνς στη «σκιά» της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί πολλαπλές πολιτικές «δονήσεις».

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός έσπευσε να πανηγυρίσει, στρέφοντας τα «βέλη» του και κατά της αντιπολίτευσης.

Τόνισε ότι «η έκδοση 5ετούς ομολόγου κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό».

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Με περιορισμένη έκδοση ομολόγων πενταετούς (αντί δεκαετούς) διάρκειας και με επιτόκιο σχεδόν δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας, που κινείται κάτω από 0,4%, η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος της Ελλάδας μοιάζει με... «φάρσα».

Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με φόντο ένα πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο, η κυβέρνηση επιχειρεί μια έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που είχε επιτόκιο 4,95% και θα στοχεύει σε χαμηλότερο επιτόκιο, κάτω του 4%, για να το «πουλήσει» στους ψηφοφόρους.

Όμως, ακόμη και μία έκδοση με επιτόκιο 3,50% με 3,70% θα είναι πολύ ακριβή. Αυτό θα γίνει σε μια περίοδο όπου ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση 0,40%(!) στη δευτερογενή αγορά και το ελληνικό 5ετές θα προσφέρει απόδοση αρκετά πάνω από το 3%.

Η νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσφορά που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκδόσεις τους.

Η Ισπανία έσπασε το εθνικό ρεκόρ στα δεκαετή ομόλογα καθώς οι προσφορές εγγραφών ύψους περίπου 47 δισ. αφορούσαν συναλλαγές ύψους 10 δισ. σε συνέχεια της φρενίτιδας που προκάλεσε έκδοση 16ετών ομολόγων της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ξαναρχίσει το κυνήγι των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικά επιτόκια στις κεφαλαιαγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σπεύδουν για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να μιλήσουν για επιτυχία, πριν ακόμη ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Θα ζητήσει 2 ή 2,5 δισ. θα προσφερθούν έως 5 με 5,5 δισ. με επιτόκιο 3,5% με 3,7%.

Το επιτόκιο αυτό είναι καλύτερο από την πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επιτόκιο 4,625% αλλά και από την έκδοση του Απρίλιο 2014 όπου είχε επιτευχθεί επιτόκιο 4,95%.

Προφανώς η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει πολιτικά ότι δανείζεται φθηνότερα αλλά αυτό αποτελεί την μισή αλήθεια.

Η Πορτογαλία στα 5 χρόνια δανείζεται με επιτόκιο 0,33% και η Ελλάδα με 3,5%!!!

Αν σου άρεσε κάνε