UBS: Στα 6 δισ. η κεφαλαιακή ενίσχυση με τη μεταφορά των NPEs σε SPV

UBS: Στα 6 δισ. η κεφαλαιακή ενίσχυση με τη μεταφορά των NPEs σε SPV

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:20 Δημιουργία 11/02/19, 12:16

Την ώρα που η αγορά ανησυχεί για τις «βόμβες» του Γιάννη Δραγασάκη, η UBS δεν «βλέπει» ενδεχόμενο και νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες, βάζοντας όμως αστερίσκο δίπλα από την Πειραιώς.

Εκτιμά, πάντως, πως ο κλάδος θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 6 δισ. ευρώ με τη μεταφορά των NPEs σε SPV.

Ειδικότερα, σε νέα του έκθεση ο οίκος επισημαίνει πως υπό το πρίσμα των πιο επιθετικών στόχων NPEs και της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων οι κεφαλαιακές θέσεις της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank είναι αρκετά άνετες, ώστε να απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζονται με τη μεταφορά στο SPV καθώς και τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι η Πειραιώς είναι πολύ εκτεθειμένη σε πιθανή αύξηση κεφαλαίου λόγω της μικρής προόδου στα NPEs, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη NPEs του κλάδου.

Συνολικά και για τις τέσσερις συστημικές, η UBS «βλέπει» πως ο αντίκτυπος της μεταφοράς NPEs στο SPV θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το 2019-2020 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, ο οίκος ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αναβαθμίζει τις συστάσεις για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank η UBS.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβαθμίζει σε «buy» από «neutral» τη σύσταση για την Αlpha Bank, μειώνοντας όμως την τιμή-στόχο στα 1,27 ευρώ ανά μετοχή από 1,43 ευρώ προηγουμένως.

Για την Eurobank, η σύσταση αναβαθμίζεται σε «buy» από «neutral», με αύξηση της τιμής-στόχου στο 0,78 ευρώ από 0,55 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, η UBS διατηρεί σύσταση «ουδέτερη» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με την τιμή-στόχο να τίθεται στο 1,15 ευρώ έναντι 1,07 ευρώ. Αντίθετα, σύσταση «πώληση» θέτει για την Πειραιώς, για την οποία η τιμή-στόχος κατεβαίνει στο 0,48 ευρώ από 0,71 ευρώ.

Στην έκθεση του οίκου τονίζεται το «σφυροκόπημα», που δέχονται τα «χαρτάκια» του κλάδου. Όπως σημειώνεται, ότι την τελευταία χρονιά οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν «χασούρα» Η 40 έως 75%, ενώ ακολούθησε νέα πτώση της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι εξελίξεις έχουν κάνει τις τιμές κάποιων μετοχών να δείχνουν σχετικά φθηνές με τον δείκτη τιμής/ενσώματη λογιστική αξία (Τ/ΤΒV) στο 0,3, με βάση τις προβλέψεις για το 2019 και προφανώς καλά περιθώρια ασφαλείας σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια.

Ο οίκος προτιμά τις Αlpha Βank και Eurobank βλέποντας βελτίωση σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου (CoR) και περιορισμένα ρίσκα για κεφαλαιακές ελλείψεις. Ξεκινά κάλυψη για τους δύο τίτλους με σύσταση αγοράς. Καλύπτει και τη μετοχή της Εθνικής με σύσταση «διακράτηση», ενώ για την Πειραιώς επιλέγει τη σύσταση «πώληση», επικαλούμενη κεφαλαιακούς προβληματισμούς.

Σύμφωνα, τέλος, με τα βασικά συμπεράσματα του οίκου:

α) Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs προγραμματίζεται να συμβεί παράλληλα με την αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου (CoR) και με μεταφορά των πιο προβληματικών NPEs σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Ο περιορισμός των ροών δανείων που κοκκινίζουν εκ νέου και η ισχυρή επενδυτική όρεξη για κόκκινα δάνεια θα πρέπει να δράσουν ως επιπλέον «ούριος άνεμος».

β) Η συμμετοχή στα SPV θα προκαλέσει κεφαλαιακές απώλειες σε όλο τον κλάδο αλλά τα ρίσκα είναι περιορισμένα για τις τράπεζες (εξαιρουμένης της Πειραιώς), εξαιτίας οργανικών κεφαλαιακών μαξιλαριών (Αlpha Βank και Εθνική) ή εξαιρετικά τονωμένων δεικτών (Eurobank).

γ) Τα κέρδη προ προβλέψεων (PPP) αναμένεται να είναι αδύναμα (13% μέση πτώση το 2019-20) κυρίως εξαιτίας της πίεσης από τα NPEs. Ωστόσο τα λειτουργικά έσοδα θα ανακάμψουν (11% κατά μέσο όρο την περίοδο 2021-23), στηριζόμενα από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και την καθαρή αύξηση του δανεισμού.

Αν σου άρεσε κάνε